Review: Faber

In februari ben ik thuis komen te zitten doordat ik mentaal en lichamelijk op was. Via mijn werkgever had ik binnen drie weken mijn eerste afspraak met een van de specialisten van SBVitaalgroep. Tijdens het eerste gesprek heeft SBVitaalgroep een test afgenomen en de uitslag loog er niet om: ik was zwaar overspannen. De urgentie dat ik iets moest veranderen werd mij duidelijk. Het kon niet zo langer doorgaan. Door altijd met iedereen rekening te willen houden, vergat ik mezelf, en daardoor had uiteindelijk niemand iets aan mij.

SBVitaalgroep heeft een aanpak waarbij je situatie en gevoel niet worden gebagatelliseerd, maar ze zorgen er wel voor dat je niet blijft hangen in zelfmedelijden. Daar word je namelijk niet beter van. Die directe aanpak was precies wat ik nodig had.

SBVitaalgroep heeft me laten inzien dat gedachten in de basis alleen maar gedachten zijn en dat dit niet zaken zijn waaraan je per definitie gehoor moet geven. In mijn geval droegen ze vaak nergens aan bij en creëerden alleen maar onrust. Door bewust geen aandacht te geven aan negatieve zaken of ervaringen voorkom je dat je in een negatieve spiraal terechtkomt. SBVitaalgroep heeft me laten zien dat negativiteit alleen maar leidt tot meer negativiteit en dat een positieve benadering juist leidt tot positief in het leven staan. Dit klinkt misschien heel logisch, maar vereist een zekere mentale weerbaarheid naar jezelf toe. Assertief zijn naar je eigen gedachten is wat SBVitaalgroep me heeft geleerd.

Uiteindelijk moet je de aangereikte methodes zelf toepassen, maar SBVitaalgroep zorgt ervoor dat je de juiste handvatten krijgt en blijft je hierbij begeleiden. Ze hebben ook de gehele communicatie met mijn werkgever overgenomen, zodat ik me alleen hoefde te richten op mijn herstel.

Er is bij mij gedurende het traject met SBVitaalgroep echt een knop omgegaan. Je hoort er wel eens over dat mensen een knop omzetten, maar ik wist niet dat ik dat ook kon. Ik ben inmiddels weer volledig aan het werk en sta veel ontspannener in het leven. Ik laat meer los, kan beter relativeren en eigen keuzes maken. Ook van mijn omgeving, zowel zakelijk als privé, hoor ik dat ik veranderd ben. Ik kom rustiger en minder gejaagd over, zonder dat ik hier voor mijn gevoel continu mee bezig ben. Het gaat gewoon vanzelf.

Of ik uiteindelijk had kunnen voorkomen dat ik in deze situatie terechtkwam, weet ik niet en het doet er eigenlijk ook niet toe. Wat belangrijk is, is hoe je eruit komt en wat je hier de rest van je leven mee doet. Sterker uit deze situatie komen is mij met de hulp van SBVitaalgroep gelukt.